Columns

30-06-2021


Ongelooflijk! Wat een blunder van het Nederlands Olympisch Comité (NOC*NSF) om niet Joost Luiten en/of Wil Besseling niet op te nemen in de Nederlandse ploeg voor de Olympische Spelen in Tokio. Hoe halen de heren en dames van de keuzecommissie het in hun weldenkende hersens om deze beslissing te nemen?
De olympische medaillejagers van Papendal lieten een kans onbenut, zo niet een enorme kans. De kans op eremetaal achten zij niet zo groot. Gemeten naar hun maatstaven en selectienormen. Bullshit. Nonsens. Gelul.
Inderdaad kan niemand voorspellen dat Joost Luiten of Wil Besseling, die toch ooit wereldkampioen werd bij de amateurs – noem het maar niks! – een olympische medaille wint in het golftoernooi, maar niet meedoen levert zeker niks op.
De mogelijkheid een van de twee mannen of allebei, bij de vrouwen kon Anne van Dam ook worden geselecteerd, mee naar Tokio te nemen was aanwezig. Het olympisch deelnemersveld is beperkt tot 60. Top-15 van de wereld en verder een of twee deelnemers uit zoveel mogelijk verschillende landen. Nederland zou op zeker van de partij kunnen zijn, omdat aan de internationale eisen is voldaan.
Maar nee hoor. Het NOC eist zowat medaille-garantie. En zo niet dan toch zeker een plek bij de beste acht. En anders blijf je maar thuis. Quatsch. Waarom neem je dan wel drie marathonlopers mee, van wie iedereen weet dat er niet een bij de beste acht zal eindigen? Die drie, en nog een paar anderen, liepen plotseling ouderwetse limieten op nieuwerwetse schoenen....
Zij wel. Zij zullen natuurlijk hun stinkende best doen in Tokio – olympisme is ook hun droom -, maar zij zullen zeker niet beter presteren dan Joost, Wil of Anne in het olympische golftoernooi van Tokio.
'Deelnemen is belangrijker dan winnen', vond Baron Pierre de Coubertin zo'n 130 jaar geleden toen hij de Olympische Spelen stichtte. Dit adagium is welhaast achterhaald, maar daarentegen moet je wel deelnemen om de kans te hebben om die medaille te winnen die jouw olympisch comité zo begeert.
Golf kreeg nog meer klappen te verduren tijdens de mooiste golfzomermaand. Het Dutch Open verloor zijn trouwe titelsponsor KLM en is gedevalueerd naar de groep van kleinere toernooien van de Europese Tour. Geen twee miljoen prijzengeld maar een miljoen. Géén interessante sterren uit elders in de wereld dit jaar. Jammer, maar waar elders opens omvallen, gaat het Dutch Open door. Het Dutch Open blijft deelnemen aan het Europese profcircuit. Ons olympisch comité kan daar een voorbeeld aan nemen.

Nationaal Golf Magazine, juli 2021

«« Terug naar column overzicht