Columns

05-04-2021


Tony Finau zal The Masters winnen. Grote kans dat het op 11 april a.s. gebeurt. Ik ga voor hem duimen. Ik duim voor hem van de eerste afslag tot de laatste putt dat hij Het Groene Colbert zal winnen en dan moederlief in de hemel zal danken.
Finau's roots liggen op Tonga en Samoa, twee Polynesische eilanden in de Stille Oceaan. In 2007 ontmoette ik hem bij het KLM Open. De rijzige jongeman lanceerde op de Hilversumsche Golfclub enorme drives die door mij als verslaggever in AD Sportwereld als 'kogels uit Samoa' werden betiteld. Wat kon die kerel ver slaan! Na een veelbelovende opening in 68 slagen miste hij de cut door een 77. Jammer. Hij toonde zich nog wel als een bijzonder aardige vent.
Finau is een van de zeven kinderen van Kelepi en Vena Finau, die in Amerika (Salt Lake City) neerstreken voor een beter leven. Maar hoewel zij hard werkten en nooit kwaad spraken over andere mensen, was het toch armoede troef ten huize Finau. Toen Tony en zijn broertje Gipper als jongetjes van 7 en 6 jaar zeiden dat zij wilden golfen, kon dat wegens geldgebrek niet.
Dreinen en zeuren maakten dat Pa Finau bij het Leger des Heils golfclubs kocht voor 75 dollarcent per stuk. Hij zaagde ze op maat, zette in de schuur een oude matras tegen de muur, legde stukjes afgedankt tapijt neer voor tee en schooide bij buren om wat golfballetjes. Chippen en putten konden de jongens gelukkig gratis bij de lokale public course. Pa fungeerde als coach, hoewel hij van golf de ballen verstand had. Hij gaf de jongens drie opdrachten: Luister --- Wees Serieus --- Geef niet op.---Wij hebben miljoenen chip-slagen gedaan,, vertelde Tony later.
Tony Finau won veel wedstrijdjes bij de jeugd. Hij werd gevraagd door universiteiten maar werd op 17-jarige leeftijd prof toen een weldoener met 50.000 dollar fourneerde voordeelname aan een toernooi in Las Vegas waar veel geld te verdienen was. Tony won daar 100.000.
De start was geweldig. Het vervolg niet. Vijf jaar sukkelde hij een eind weg maar kwam nergens. Toen zijn moeder verongelukte in het verkeer in 2011 was hij mentaal kapot. Hij belandde in het ziekenhuis. Na de hervatting ging het beter. Hij kwam goed door de Q School, won een middelgroot toernooi, promoveerde, zegevierde in Puerto Rico, verdiende minstens twee miljoen per jaar en speelde de Ryder Cup. Alles op inspiratie van zijn moeder. Tony speelt altijd de laatste ronde in groene kledij en boekt geweldige resultaten. Het mooiste moet komen in The Masters. 'Ik was zeven toen ik Tiger Woods op tv The Masters zag winnen. Hij heeft dezelfde kleur als ik, zo'n groen jasje wil ik ook.'

Nationaal Golf Magazine, maart 2021

«« Terug naar column overzicht