Columns

05-04-2021


Putten. Dat is een raadsel. Van alle onderdelen hoe golf te spelen is putten het moeilijkst. Putten is zó moeilijk dat niemand ter wereld daar een klip-en-klare oplossing voor heeft.
Golf spelen bestaat uit drie-vier onderdelen. Het spel begint met de afslag; een volle swing met de langste club uit de tas. Een beetje schuin naar links of naar rechts, ach, je kunt er best mee verder. Zelfs als jouw bal links in het water of rechts in de rotzooi komt te liggen. Wat volgt is de tweede slag (of de derde door een strafslag) naar de green. Haal je het kortgeschoren natuurtapijt rond de hole, dan sta je meteen aan het voorportaal van de hel. Ben je nog niet op de green, dan kom je er later met chip of bunkerslag. Een beetje scheef, links, rechts of te kort? Allemaal oké.

Maar dan.

Dan moet-die bal de hole in. Niks links, rechts of te kort. Die bal moet er in! Moet toch kunnen, die bal in dat kuiltje schuiven? De vlag wappert al naar je! En dan ga je putten. Je geeft die bal een zetje om hem te laten rollen en dan zou het klaar moeten zijn. Vergeet het! Mis, nog eens mis en dan eindelijk raak: 3-putt. Onze Lieve Heer wordt hardop of in stilte vervloekt.
Putten.
Putten lijkt het gemakkelijkste onderdeel van golfen maar is het moeilijkste. Dit kunnen wij na dertig jaar praktische golfliefhebberij absoluut vaststellen. Wij kunnen er nog steeds geen ene reet van. Wat hebben we niet allemaal gedaan? Boeken gelezen, cursussen gevolgd, putter en putt-swing wetenschappelijk per computer laten testen, pro uitgedaagd in putt-wedstrijdjes, adviezen aangenomen van topspelers, afgekeken bij Tiger Woods, schietgebedjes gepreveld en gecommandeerd:Ga er nou eens in!'
Ja, wij hebben best veel putts gemaakt.

En ja, wij hebben nog veel méér putts gemist.
Onlangs gespeeld op de Texelse. Geweldige greens. Goed gespeeld, maar geen putt gemaakt. Vriend gesproken die elders speelde. Hij: Ík kreeg er geen putt in.' Hoe dat kon? Hij en ik: 'Geen idee. We dachten alles goed te doen: streepje op bal, lijnen lezen, goede stand, rustige slag. En toch, niks geholed.'
Conclusie. Ook als je er alles aan doet, of hebt gedaan: putten zal altijd een raadsel blijven. Een mysterie met een geheim, waarvan de code niet te hacken is. Toch, en dat weet ook iedereen, er zijn van die dagen dat alles lukt en putts er allemaal wél in gaan. Het mysterie putten kan zo groot niet zijn of er is altijd hoop. Op naar de volgde ronde!

Nationaal Golf Magazine, april 2021

«« Terug naar column overzicht