Columns

24-12-2007


Aan de vooravond van het ongewisse jaar 2008 staat het Nederlandse golf misschien wel voor de triomf van een Nederlander in een major golftoernooi. O ja? Is die kans niet ontiegelijk klein? Ja! De kans is zo klein als het slaan van een hole-in-one door een amateur-golfer: 1 op de 33.000.
Een kleine 20.000 Nederlanders heeft in de loop der jaren wel eens zijn bal in n klap in het kommetje onder de vlag op de green geslagen. Een gelukstreffer maar wel gemanipuleerd want er was door de gelukkige wel degelijk op dat doel gemikt.
De Nederlandse topgolfers weten hun bal uitstekend richting te geven, hebben holes-in-one geslagen en vierdaagse toernooien naar hun hand gezet. Zij hebben daarom een kans op die begeerde overwinning in een major. Momenteel nog maar van 1 op de 33.000 maar straks zijn Robert-Jan Derksen, Maarten Lafeber en Joost Luiten (foto) er mogelijk veel dichterbij. Kwestie van klimmen op de wereldranglijst naar de top-50, dan is in ieder geval deelname verzekerd aan de belangrijkste golftoernooien waarvan er ieder jaar maar vier zijn. Zover is ons genoemde supertrio nog niet. Zie de wereldranglijst aan het einde van het seizoen 2007: Luiten 121ste, Derksen 143ste, kersverse vader Lafeber 315de.
In de lange historie van het golf heeft nooit een Nederlander een major gewonnen. Het aantal deelnemende landgenoten was op de vingers van twee handen te tellen en de 14de plaats in het Britse Open 1972 van Jan Dorrestein staat nog steeds in de boeken als de beste Nederlandse prestatie.
Sinds W.O. II zijn 248 majors gespeeld. De winnaars kwamen uit slechts twaalf landen: USA behaalde 180 zeges, Zuid-Afrika 18, Australi 15, Groot-Brittanni 14, Spanje 7, Fiji en Zimbabwe ieder 3, Argentini, Duitsland en Nieuw-Zeeland 2, Ierland en Canada 1. Opvallend is dat een groot golfland als Zweden nog geen enkele major heeft staan. Maar daarom is Oranje nog niet kansloos.
De ontwikkelingen aan de internationale top zijn gunstig, hoewel de Amerikaanse dominantie (Tiger Woods) immens blijft. Zie de cijfers van deze eeuw: in 32 majors overwinningen voor acht landen: USA 22, Zuid-Afrika 3, Fiji 2, Argentini, Australi, Canada, Ierland en Nieuw-Zeeland 1. Meer spreiding dan voorheen.
Onze jongens hebben zich de top-50 van de world ranking ten doel gesteld. Joost Luiten zei bij zijn profdebuut zelfs te streven naar de absolute wereldtop. Een zege in een van Grote Vier komt daardoor dichterbij. Waarom niet? Was het ook niet absoluut uitgesloten dat het Nederlandse amateur-team de wereldtitel zou kunnen veroveren? Tot het werkelijkheid werd.

Geschreven voor Golf Etc.

«« Terug naar column overzicht