Columns

23-12-2020


Nondeju! Wat nu weer? Eerst de 'intelligente' lockdown, toen de 'gedeeltelijke' lockdown en dan nu, pal voor de kerst en een knalloze jaarwisseling, de 'harde' lockdown. Het is me wat, premier Rutte. Allemaal dank zij meneer Cor Ona. Dank je wel, Cor. Goed gedaan, man. Vuile sluipschutter. Je hebt meer kapot gemaakt dan je lief is. Maar weet dat je van ons, golfers, niet zal winnen.

Deze tirade brengt ons tot het jaaroverzicht golf onder de titel Golfid-19 in 2020. Allemachtig, wat een vreselijke benaming. Het was anders wel een bijzonder jaar. Een onvergetelijk jaar. De kleinkinderen van onze kleinkinderen zullen het er tijdens grote kerstdiners nog over hebben; over 2020 toen het coronavirus covid-19 het leven in Nederland en de hele wereld grotendeels lam legde. Over de mensen die anderhalve meter afstand van elkaar moesten houden.

Wanneer wij ons marginale bestaan als recreatief golfspeler annex golffan beschouwen in het afgelopen jaar valt er toch ook veel positiefs te melden. Ondanks het trio lockdowns konden wij op twee maanden na onze geliefde sport blijven bedrijven. We speelden door alle andere beperkingen véél meer ronden dan anders. En daar werden we nog betere spelers van ook.

Golf spelen deden we met zijn allen zóveel dat de clubs ons beperkende maatregelen oplegden. Greenfeeërs weigeren, maximaal negen holes per dag, twee spelers per flight in plaats van drie of vier, minder tot geen clubwedstrijden, de horeca gesloten en zo voort. De fairways en greens werden van ochtendgloren tot avondschemer intensief bespeeld. Het was hartstikke druk, ook door talloze ouderen die normaal 'overwinteren' in warme landen als Spanje, Portugal en Zuid-Afrika. Niet alleen zij en wij speelden zo veel als we maar konden. Dat deed ook een legioen nieuwe golfers.
Nieuwe golfers van alle leeftijden. Duizenden begonnen met golf omdat hun sporten verboden waren. Golf in de frisse buitenlucht was immers toegestaan. Al die lui zijn gegrepen door de golfsport, want ze zijn nu besmet met het golfvirus. Het is niet aannemelijk dat deze nieuwe golfers allemaal zullen teruggaan naar hun sport als straks het oude normaal is ingetreden. We weten allemaal dat wie door het golfvirus is getroffen daar nooit meer vanaf komt. Nieuwe banen kunnen worden aangelegd, gesloten banen kunnen weer open gaan, want: golf is (weer) booming.

Nationaal Golf Magazine, december 2020

«« Terug naar column overzicht