Columns

31-08-2020


Sprookjes beginnen zo: Er was eens..... Een waar verhaal uit 2020 begint zo: Er waren eens een professor en een leek. Anders geformuleerd: Er waren eens een topgolfer/wetenschapper van 27 en sukkelgolfer/gezondheidsfreak van 72. Vraag: Wat hebben zij gemeen? Antwoord: Ze slaan allebei de golfbal véél verder. De een mét en de ander zónder coronakilo's.

Bent u er nog? Snapt u een sikkepit van bovenstaand cryptogram?

Laten we duidelijk worden. Bryson Dechambeau, want dat is de topgolfer die golfwetenschapper wordt genoemd en in die hoedanigheid 'Professor' in het golfgilde is, heeft zich de afgelopen tijd in de sportschool opgepompt met een 20-tal 'coronakilo's'. De Amerikaan met de pet uit het jaar prik (27) groeide in een paar maanden naar 107 kilo. Dit maakte hem tot longhitter par excellence. Hij slaat nu fluitend 360 meter van de tee en heeft op lange par-4's amper nog een korte chip over. John Daly en Tiger Woods moeten die klappen met jaloerse blikken aanzien. Mooie ontwikkeling? 'Belediging van de golfbanen', noemde een van mijn golfmaten het optreden van Bryson Dechambeau, de innovator die eerder opzien baarde door met ijzers/wedges van dezelfde lengte te spelen toen hij nog niet het postuur had om de 100 meter binnen 10 seconden hard te lopen.

Doet hij goed? Of is het slecht?

De golfbal veel verder slaan kan ook door het tegenovergestelde. Namelijk door coronakilo's af te vallen in plaats van aan te komen. Gewicht verliezen tijdens de lockdown en het golfloze tijdperk benutten met bewegen en trainen in plaats van verveeld voor de buis te hangen met snacks en drank. Lopen, fietsen, gymnastiek en een zelfopgelegd eetregime deed in ieder geval deze senior-golfer/columnist (72) in veel betere conditie uit de lockdown komen. En wat bleek bij de heropenstelling van onze golfbaan? Meters winst vanaf de tee en ballen 'in regulation' op voorheen onbereikbare greens. Hoera!

Een betere conditie, een beter figuur en extra afstand in het golfspel. Het is dus mogelijk voordeel te halen uit nadelige situaties. Johan Cruijff heeft het in zijn leven vaak genoeg gezegd: 'Elk nadeel heb zijn voordeel.' Dank Johan.

Nu nog beter kort spel en beter putten. Hoe krijgen we dat voor elkaar? Afkijken bij Bryson Dechambeau? Of vormen kort spel en putten ook zijn probleem?

Voor Nationaal Golf Magazine, augustus 2020


«« Terug naar column overzicht