Columns

01-07-2020


Wij, amateurs, mogen na de lockdown weer golfen en voelen ons koning te rijk. De professionals, vooralsnog alleen de miljonairs van de Amerikaanse PGA Tour, mogen na de lockdown ook weer golfen, maar zij zijn keizers zonder kleren. Naakte keizers. Figuurlijk, dat wel even gememoreerd voor verlekkerde dames/heren voor de buis gaan zitten om de Rory's, de Phils en de Justins swingend in hun blootje te gaan aanschouwen.

Eerst nog even over ons, amateurs. Wat is het toch een genot om rondjes te spelen met vrienden of andere leden met vooraf de afgesproken spelvorm en wedstrijdelement! Daar heeft de voorzichtige heropening van de golfbanen toch maar mooi voor gezorgd. En heeft het ons tot bezinning gebracht of de wekelijkse herenochtenden, damesdagen, seniorenwedstrijden en nog een stuk of wat andere baandichtslibbende wedstrijdvormen eigenlijk nog wel zo veel nut hebben. Zonder al die wedstrijden konden wij onlangs, recreatieve golfers, na de lockdown zo veel kleine, maar o zo leuke wedstrijdjes, spelen als wij maar wilden. Tot ons groot golfgenoegen!
Overdenkertje voor de clubbesturen/-commissies alvorens zij straks de banen weer volplempen met wedstrijden van allerlei soort.

Over naar de grote jongens. President Donald Trump speelt golf van handicap 2. O ja? Ja! Zegt hij. Van de coronacrisis wilde hij niet veel weten en bovendien mag hij van zichzelf wegkijken van de meeste doden ter wereld aan dit vuige virus.
In zijn land is dan ook de PGA Tour als eerste hervat. Zonder publiek weliswaar, maar met behoud van prijzengeld. Het gros van de allerbeste spelers verscheen in de eerste toernooien op de tee om een toernooi te spelen. En er was geen reet aan!
Er was geen publiek, er klonk geen applaus en er stonden geen tribunes. De hele ambiance leek op een partijtje golf zoals wij, eenvoudige amateurs, dat ook elke week spelen.

Natuurlijk gingen hun drives veel verder en waren hun slagen naar de vlag veel accurater, maar toch. We zagen de beste putters ineens puttjes missen, zoals wij dat ook plegen te doen. We zagen afzwaaiers naar plekken waar normaal tribunes staan. Nu echter geen free drop voor de heren wereldtoppers, maar een verdraaid moeilijke slag om bij de hole te komen. Net als ons wel overkomt.

Natuurlijk. Professional golf en amateurgolf zijn twee verschillende takken van sport. Maar het aardige is dat de wereldtoppers het gevoel kregen recreatieve golfers te zijn. Gewone mensen. Keizers zonder kleren de Koning te rijk.

Nationaal Golf Magazine, juni 2020

«« Terug naar column overzicht