Columns

17-03-2020


Joost Luiten kennen wij een jaar of vijftien. Al bij de amateurs, kort daarna bij de professional spelers. 'De beste golfer zijn van de wereld, dat is mijn voornemen', zei hij voor zijn debuut bij de beroeps. Grootspraak? Overambitie? Zou hij het godgegeven talent zijn dat het Nederlandse golf omhoog ging brengen?
De jonge kerel had ongekend sterke staaltjes golf laten zien. Bonallack Trophy (Europa-Azië): -5 op de laatste 4 holes, Palmer Cup (USA-Internationaal, studenten) exact zo'n stunt, Eisenhower Trophy (WK) -6 op de laatste 5 holes... Nederland wereldkampioen!
'Aanvallen wil ik', zei hij nadrukkelijk over zichzelf in het boek Bunker Blues uit 2012 toen hij al vijf jaar op weg was naar de wereldtop en zijn eerste toernooi op de Europese Tour had gewonnen 'Ik ben niet bang om vol in de aanval te gaan.'
Bij de grote jongens maakte hij indruk met de 'Luiten Charge': -11 voor een ronde in 61 én de toernooizege in Frankrijk. Het KLM Open 2016 won hij met -8 op de finaledag, rondje 63.
Joost speelt nu het veertiende seizoen op de Europese Tour. Zijn opening met Abu Dhabi 42ste, Dubai 66ste en Saudi Arabië 44ste brachten hem eerder omlaag dan omhoog op de wereldranglijst: 97ste per 1 maart. Die plaats gaat hem (weer) niet in The Masters brengen. Op zijn schitterende en veel gelezen website zei Joost niet heel blij te zijn met dat trio uitslagen. Drie keer de cut gehaald in sterk bezette toernooien zag hij wel als positief. Cut gehaald..? Dat is voor zijn doen niets bijzonders. Zie zijn prestatielijst: 270 toernooien gespeeld, 217 keer cut gehaald. Dat is 80 procent!
Het lijkt erop dat onze topper kampt met een probleem. Steeds een mindere ronde per toernooi helpt de laatste tijd grote uitslagen/overwinningen om zeep. Zo gebeurde het ook in Oman. Drie mooie omlopen brachten hem mede aan de leiding. Maar waar hij in 2018 met een slot in 68 slagen triomfeerde, viel hij nu met 75 terug naar de gedeelde tiende plaats.
Van zijn 270 wedstrijden op de Europese Tour heeft Joost er zes gewonnen door aan te vallen. 'Je moet schieten om te kunnen scoren', zei Johan Cruijff. In Oman probeerde Joost vanaf de eerste afslag het toernooi te winnen, maar hij schoot niet onvervaard op elke vlag. Zijn tactische opzet mislukte en dat irriteerde hem enorm. Gewoon weer onvervaard aanvallen, Joost. Zoals je zelf altijd wilde. Bekommer je niet om de cut. Als het aanvallen weer gaat lopen, volgen er opnieuw grote uitslagen. Doe je ook weer mee aan de majors en de Olympische Spelen. Zo niet dan is dat voor het Nederlandse golf kut.

Nationaal Golf Magazine, maart 2020

«« Terug naar column overzicht