Blog


06-07-2016

Topgolfers muggenziften

Wanneer een pot met miljoenen dollars of euro's klaarstond zouden alle gekwalificeerde topgolfers van de wereld met alle plezier deelnemen aan het eerste olympische golftoernooi sinds 1904. Zij zouden allen welgemoed afreizen naar Rio. Alle muggen ten spijt. Zika-virus? Wat zou het!

Bovenstaande stelling is gemakkelijk te poneren. Aan de Olympische Spelen in Rio nemen tienduizend sporters deel. Amper een drietal van de tienduizend is bevreesd voor de mug die met een steek het Zika-virus kan verspreiden, gevaarlijk voor zwangere vrouwen die daardoor eventueel kindjes met (te) kleine hoofdjes kunnen baren.
Een drietal van tienduizend is 0,0033 procent. Van de slechts vijftig gekwalificeerde spelers voor het olympisch golfkampioenschap hebben er al negen aangekondigd niet te zullen deelnemen in Rio. Negen van vijftig is 18,0 procent.
Hier zijn de namen: Jason Day, nummer 1 van de wereld, zijn Australische landgenoten Adam Scott en Mark Leishman, de Zuid-Afrikanen Charl Schwartzel, Louis Oosthuizen, Brendan Grace, Vijay Singh (Fiji) en de Ieren Shane Lowry en Rory McIlroy. Adio Rio.

Het mag gevoeglijk worden aangenomen dat nog meer topgolfers hun voorbeeld zullen volgen. De Amerikaanse grootkanshebber Jordan Spieth bijvoorbeeld. Behalve de mug vreest hij in Brazilië voor zijn veiligheid. De Engelsman Lee Westwood nam (nog) geen beslissing. Wel sprak hij de volgende woorden: “Voor veel sporten zijn de Olympische Spelen het absolute hoogtepunt. Voor golf is dat totaal niet het geval.”

Westwood heeft wel een beetje gelijk. Maar dan nog. Hoeveel kans lopen de topgolfers in Rio nou helemaal dat ze gestoken worden door de vermaledijde mug met virus genaamd Zika? Die kans is nog duizend keer kleiner dan de 0,0003 procent van die drie atleten op die tienduizend. Wanneer ze het Olympisch Dorp te min vinden, kunnen de golfers logeren in luxe hotels waar geen muggetje binnendringt. Voor buiten op de golfcourse hebben ze alle insecten-afschrikwekkende middelen ter beschikking.

In het golftoernooi is een gouden medaille te winnen, een zilveren en een bronzen. Mogelijk doneert het olympisch comité in de landen van de winnaars een extra premie. In Nederland is dat zoveel (of zo weinig) om een kleine auto van te kunnen kopen. Zeker geen honderdduizend, zoals de golfers uit de top-100 gewend zijn. Het virus Zika aangrijpen om niet aan zo'n mineure wedstrijd deel te nemen is niet bepaald een eerbetoon aan de sport die na 112 jaar terug op de O.S. Hun sport waar zij zoveel in hebben kunnen bereiken, enige dankbaarheid voor glorie en welstand zou daar wel op zijn plaats zijn. Maar nee, nu even niet. Het levert niks op.

De Olympus van Rio passeren is muggenziften. Van de mug een olifant maken.

Wanneer hun sporttalent niet voor golf maar voor boogschieten was geweest, zouden dezelfde 'dienstweigeraars' staan te trappelen om naar Rio te gaan voor hun kans op een olympische medaille. En meer niet.

Joost Luiten ziet het probleem niet. 'Onze' Joost gaat op zeker naar Rio. En hij gaat voor goud. Hij heeft al verklaard Rio voor geen goud te willen missen. Hij ziet uit naar de Olympische Spelen om tienduizend andere topsporters te ontmoeten. Met de ware olympische spirit gaat hij voor de eer van zijn land en van zijn sport. En als hij de gouden medaille wint, dan zal hij daarmee blijer zijn dan met winst een een toernooi met drie ton voor de eerste prijs.


Klik hier voor het blogs archief