Blog


12-07-2015

Als Watson maar geen Calcavecchia of Mickelson is

Half juli annonceert toernooidirecteur Daan Slooter dat voor het komende KLM Open Tom Watson is gecontracteerd. Een Amerikaan van 65 jaar. Een legendarische Amerikaan wel te verstaan. Hij is de winnaar van acht majors en wordt daarom ook wel Major Tom genoemd. Een koosnaam waar hij niet zo blij mee is. De echte Major Tom liet de atoombommen boven Hiroshima en Nagasaki vallen tijdens de laatste dagen van WO II.
Vijf van de acht majors behaalde Watson in The Open Championship, door hem zelf kortweg British Open genoemd. Dit jaar neemt hij in St. Andrews afscheid van topgolf in het Verenigd Koninkrijk. Hij speelt vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd op The Old Course zijn laatste British Open. Hij zal daar zonder twijfel zijn uiterste beste doen. Zo zit hij nu eenmaal in elkaar en bovendien is hij dol op linksgolf, al duurde het enige jaren voor hij zijn aanvankelijke haat in liefde omzette. “Ik ben opgegroeid in het Amerikaanse golf. Dat is constant controle over de bal hebben. Op de banen aan zee in Schotland en Engeland spoort de bal alle kanten op, krijg je maken met onberekenbare posities. Ik heb geleerd dienstbaar te zijn aan mijn voorstellingsvermogen. Sindsdien houd ik van linksgolf.”
Tom Watson vertelt dit in een interview in de weekendbijlage van l'Equipe, de vermaarde Franse sportkrant, ongeveer tegelijkertijd dat Tom Watson in Nederland wordt aangekondigd als ster in het KLM Open. Hij verhaalt puur over golf, over zijn privé-leven geen woord. Zelfs niet of de nieuwe kleur van zijn haar de wens van hemzelf dan wel van een naaste is.
Of Watson op de Kennemer G&CC tot de uitblinkers behoort, dient te worden afgewacht. Zes jaar geleden, toen hij 59 was, won hij op een haar na zijn zesde British Open. Hij had een putt van 2,5 meter voor de winst. “Ik dacht: maak hem zoals deze putts maakte toen je tien jaar was. Doe het zoals je weet dat het moet! Het werd een complete mislukking.” Watson maakte bogey in plaats van de winnende par en verloor daarna de playoff over vier holes tegen zijn landgenoot Stewart Cink.
Tom Watson zal in Zandvoort veel publiek trekken en hij zal, groot liefhebber van het spel, zo goed mogelijk proberen te spelen: “Golf kent alleen maar fijne momenten, waarin je slechte slagen moet accepteren en altijd moet wachten op het onverwachte.”
De komst van Tom Watson naar Nederland is zeer lang verwacht. Het ziet er niet naar uit dat hij is zoals zijn landgenoten Marc Calcavecchia en Phil Mickelson waren. In de jaren negentig accepteerden deze twee majorwinners startpremies waarvoor Jan Modaal een een aantal jaren moet werken. Beide heren uit de USA deden bij ons hun stinkende best om na twee dagen al klaar te zijn. Lak hebbend aan Holland en de centjes snel verdiend, stapten zij spoorslags op de vliegtuig naar moeder de vrouw.


Klik hier voor het blogs archief