Nieuws


31-05-2010

Roeiers gebukt onder Brits geweld

BLED – Groot-Brittannië, organisator van de volgende Olympische Spelen, heeft voor het toproeien jaarlijks 30 miljoen euro beschikbaar. De enorme kapitaalkracht voor het roeien bestaat al sinds 1996 toen met slechts één gouden medaille sprake was van een olympische afgang. De Britse ‘amateur-topsport’ wordt sindsdien van staatswege zwaar gesubsidieerd. Zie de succesvolle baanwielrennerij. Zie (vooral) ook roeien.

Het was dan ook geen wonder dat de Britse roeiers, twee jaar voor Londen 2012, het afgelopen weekeinde in het Sloveense Bled domineerden bij de eerste World Cup Regatta van het seizoen. Van de 42 beschikbare medailles in de 14 olympische disciplines wonnen zij er 16, waarbij 9 van goud. Negen!

Deze dominantie had veel weg van de Oost-Europese suprematie (DDR met name) in de jaren voor het IJzeren Gordijn werden opgeschoven. Een van de grondleggers van de Britse successen is overigens de Duitser Jurgen Grobler. In het Verenigd Koninkrijk worden talenten jong gescout, vroeg opgeleid en zorgvuldig gebracht door een leger kundige specialisten op technisch, fysiologisch, mentaal, materiaal gebied. Onder hen ‘managers of margin’, mensen die tot taak hebben te zoeken naar gebieden waar nog tienden van seconden te winnen vallen.

Het Nederlandse toproeien gaat gebukt onder dat geweld. Oranje heeft voor dit jaar niet eens een kledingsponsor. De nationale roeipakjes arriveerden de dag voor de wedstrijd. De financiële mogelijkheden zijn marginaal. Maar Nederland wint bij de Olympische Spelen wel elke vier jaar minimaal twee medailles sinds 1996 en is in de historie de derde sport van Nederland in aantal medailles. Daarnaast: Nederland barst van het roeitalent en houdt zich behoorlijk staande in het internationale geweld onder de Britse schaduw.

In Bled wonnen de bij Achten van Oranje de zilveren medaille in mixen van routine en jonge aanwas. Beide ploegen roeiden niet in de sterkste samenstelling. De verschillen met de triomferende Britten waren desondanks zeer klein. Bij de vrouwen 1,16 secode, bij de mannen 1,13. De mannen van captain Diederik Simon lagen ruim driekwart van de 2 kilometer. Halverwege zowat een bootlengte. ,,Als we toen los waren gekomen, hadden ze ons nooit meer gekregen”, zei routinier Olaf van Andel , ,,zo’n agressieve race, met drie debutanten erbij, heb nooit gevaren. Dit biedt veel perspectief.”

Na Bled volgen nog twee World Cup Regatta’s. De roeiers werken toe naar de WK in Nieuw-Zeeland die pas plaats hebben in de eerste week van november. Volgend jaar moeten de ploegen op punt staan. Dan zijn (weer) in Bled de olympische kwalificaties voor Londen 2012. De thuisroeiers zijn voornemens alleen de lagere treeën van de podia vrij te laten voor anderen.

Geschreven voor AD Sportwereld


Klik hier voor het nieuwsarchief