Nieuws


08-04-2002

Big Mac meester over Hamburger in Boatrace

Niet de trofee. Slechts een handdruk van Roeier van de Eeuw Sir Steve Redgrave. Sjoerd Hamburger kon daar niet bij lachen. Kapot als hij was van een zware race en ziek van de nederlaag in The 156th Boatrace. Cambridge behaalde de 80ste overwinning op zijn Oxford dat op 75 bleef staan (1 onbeslist). “Dit is een van de pijnlijkste nederlagen uit mijn roeileven”, oordeelde de President van OUBC direct na afloop. “Je moet er altijd rekening mee houden dat je weleens niet zou kunnen winnen. Maar dit wil je niet! Als je zes maanden traint voor deze ene wedstrijd is het een enorme teleurstelling.”

Sjoerd Hamburger noemde de ploeg waarmee hij dit jaar roeide de beste waarvan hij ooit deel uitmaakte. Toch ging de wedstrijd verloren. Oxford startte uitstekend, liep langzaam uit naar een bootlengte voorsprong. Omdat hij de toss had gewonnen en de grote binnenbocht had gekozen (Surrey) leek zijn ploeg in een vroegtijdig stadium zeker van de overwinning. “Toen hadden we het moeten afmaken”, oordeelde Hamburger. “Dat hebben we niet gedaan.”
Cambridge moest de eerste twee mijl van de vier alle moeite doen om Oxford een beetje bij te houden. Dat lukte met de grootste moeite. Toen de formatie van Hamburger halfweg verzuimde een gat te slaan, kon het team van zijn collega-president Deaglan McEagern terugkrabbelen. Langzaam maar zeker. Bij Barnes Bridge, met nog maar een halve mijl te varen, lagen de beide achten gelijk. Cambridge drukte toen door, Oxford ontbeerde een antwoord. “De tank raakte leeg. Er zat niet genoeg in om te kunnen winnen. We hebben in het begin te veel gegeven. Verschrikkelijk teleurstellend. Pijnlijk. Een enorm contract met vorig jaar. ”

The 156th Boatrace had een regelrechte strijd tussen de beide presidenten in zich. Voor het eerst sinds 1985 zaten de aanvoerders van Oxford en Cambridge op hetzelfde plaats in de boot. Hamburger en de Amerikaan McEagern bezetten ieder bankje 5. Het duel kreeg in Londen ook een mooie naam: Big Mac versus Hamburger. Voor de start stond het al 1-0 voor de Nederlander. McEagern: “Ik heb mij met 1,99 meter altijd een grote kerel gevoeld. Toen ik die Nederlander van 2,06 ontmoette was ik ineens zó klein.”

McEagern nam met de Cambridge Acht revanche voor de nederlaag van vorig jaar. Inspiratie kreeg hij van president Barack Obama voor wiens campagneteam hij met honderden vrijwilligers heeft gewerkt. “Obama inspireert. Hij zal misschien niet alles bereiken, maar hij zal doen waarin hij gelooft dat goed is.”
Hij is de zoon van een politicus uit New Hampshire. Zelf koestert hij eveneens politieke ambities. In Londen schroomde hij niet woorden van de oude Amerikaanse president Roosevelt aan te halen: “Er is geen betere sport dan voor de armen tegen ongerechtigheid te vechten.”

Dat is voor later. In Londen wilde hij een kans om The Boatrace te winnen. ,,Voor die kans is door ons heel veel gedaan”, vertelde hij na afloop, ,,je weet nooit of je daadwerkelijk wint, maar als er een kans wordt gecreëerd, kan het zomaar gebeuren.”
En het geschiedde zomaar. Voormalig Argonaut Wanne Kromdijk, die vooraf met Goldie de race der reserveboten won van Isis (met Boris le Feber/Okeanos), wist het geheim van Cambridge dit jaar niet. “Het enige dat ik kan bedenken is dat veel jongens een enorme honger naar de overwinning hadden.”

Sjoerd Hamburger maakte tijdens zijn verblijf in Engeland furore met zijn houding en eveneens door fraaie stellingen te poneren. “Ik zal niet gemakkelijk worden vergeten met mijn 2,06 meter lengte, een voornaam die niet is uit te spreken en een achternaam als Hamburger.”
Hij benaderde The Boatrace ontspannen. “Roeien is de domste investering ter wereld. Wij verdienen geen cent. Er is geen geld mee gemoeid, alleen een erfdeel. Het prettige aan The Boatrace is dat het er niet echt toe doet. Toch dit evenement het waard om lichaam en geest naar de absolute limiet te persen, op het water en op de kant. Het is niets dan liefde voor de sport; racen en roeien. Het is puurste vorm van sport en daarom geweldig om deze fantastische traditie te representeren.”
Deze woorden sprak hij voor de wedstrijd uit. Na afloop had hij daar de fut niet voor. Zijn ouders pinkten een traantje weg na de nederlaag. De verliezende president sprak toen sportief: “Alle credits voor Cambridge.”

Geschreven voor NLRoei.NL


Klik hier voor het nieuwsarchief