Nieuws


05-02-2009

Josy Verdonkschot bondscoach in Italië

Josy Verdonkschot gaat als bondscoach aan de slag in Italië. Hij neemt daar het vrouwenroeien onder zijn hoede. De man die Marit van Eupen en Kirsten van der Kolk begeleidde naar het olympisch goud in Peking na veel eerdere successen met Nederlandse roeisters, koos voor Italië nadat hij er met de KNRB niet uitkwam over een aanbieding voor coaching voor het roeien in de lichte categorieën. De Italiaanse roeibond bevestigde de aanstelling van Verdonkschot in een persbericht op de website www.canottagio.org.

Tot anderhalve week geleden was Verdonkschot in onderhandeling met de KNRB over de hoofdcoach licht. De andere posities van de coaches waren ten tijde van de Nederlandse Kampioenschappen Indoor Roeien in Amsterdam half december al ingevuld: René Mijnders (hoofdcoach zwaar), Dave McGowan (bondscoach zware mannen), Susannah Chayes (bondscoach zware dames) en Jan Klerks (bondscoach voor allen in vrije rol). Eind december kreeg Josy Verdonkschot de aanbieding uit Italië. Of hij zijn CV wilde opsturen en bereid was te komen komen praten. ,,Beide heb ik gedaan, maar beslist heb ik pas toen het met de KNRB op niets uitliep anderhalve week geleden. Ik heb vragen gesteld in november. Daarna zijn we er nog lang mee bezig geweest. Het bleek mij dat er sinds november niet veranderd was. De KNRB, Nederland, was mijn eerste keuze, maar ik kreeg er geen goed gevoel bij. Een herhaling van zetten had geen zin.”

In Italië is wel veel veranderd. Daar is een nieuwe voorzitter aangetreden en is de structuur voor het toproeien opnieuw opgezet. Josy Verdonkschot: ,,Nu willen ze verder. Er zijn een aantal hoofdcoaches aangesteld, in plaats van één. Het vrouwenroeien willen ze een nieuwe boost geven. De gesprekken die ik daar voerde waren positief. Ik mag zelf kiezen welke locatie ik wil gebruiken voor de centrale trainingen. Varese lijkt mij de beste plaats. Onder Rome kan alleen in de winter omdat het ’s zomers te heet is.”

Geschreven voor NL Roei.NL


Klik hier voor het nieuwsarchief