Nieuws


09-06-2008

Paniekvoetbal bij Holland Acht

AMSTERDAM – Paniekvoetbal bij de Holland Acht. Amper twee weken voor het ultieme kwalificatietoernooi te Poznan ging de grootste roeiploeg van Nederland volledig op de schop. Coach Jan Klerks eruit, twee roeiers overboord en een andere stuurman aan het roer. Bovendien blijvende roeiers op andere plaatsen. Met andere woorden: de Holland Acht begon helemaal opnieuw!


David McGowan, een 27-jarige Australiër die vorig jaar in Europa verdwaalde, heeft de taak op zich genomen de legendarische boot naar Peking te brengen. Twee reuzen van 20 en 21 – Meindert Klem en Olivier Siegelaar - kregen de roeibankjes van Simon Glazenborg en Reinder Lubbers. Peter van Wiersum verving Hergen Meijer omdat hij fanatieker is. Jan Klerks, negentien jaar bondscoach die moest opkrassen, zei: ,,Ik hoop oprecht dat ze Peking halen.”


De 18de juni is de dag dat de olympische kwalificatie moet worden bevochten. Naast Oranje hebben zich nog zeven landen aangemeld in Poznan: Estland, Frankrijk, Italië, Kroatië, Rusland, Wit-Rusland en Zwitserland. Vorige week eindigde de acht als achtste en laatste in de World Cup te Luzern. Een prestatie waar wel een maatregel op moest volgen. Klerks gaf dat toe. Hij deed zelf nog mee aan de nieuwe samenstelling met Klem en Siegelaar erbij, twee jonge kerels die in Team Lippits een eigen weg bewandelden en met een Franse coach zo beestachtig hard hadden getraind dat zij bijna de Olympische Spelen haalden in de dubbeltwee.


Wisselingen in de ploeg waren niet genoeg. Afgelopen vrijdag gaven de roeiers in een gesprek aan dat er geen chemie meer was met de coach. Klerks trok de enige consequentie; hij stapte op. ,,Een abc'tje”, vond hij zonder een spoor van rancune, ,,als één roeier het niet meer ziet zitten, moet je weggaan.”

Een van de acht kwam toen met McGowan aanzetten, een Aussie die in Athene 2004 in de vier de vierde plaats behaalde. In 2006 roeide hij in de Australische acht bij de World Cup in Poznan een wereldrecord. ,,Dat was mijn laatste wedstrijd”, zei McGowan, ,,daarna studeerde ik in Zweden en in Australië. Via Susannah Chayes, bondscoach van de lichte vier, kwam in Nederland terecht.”


McGowan hielp Chayes in 2007 bij de WK in München. Hij coachte de lichte acht naar een voor Nederland ongekende prestatie: wereldkampioen. Een referentie voor een baan bij de bond was het nochtans niet. McGowan moest gaan coachen bij clubs; Nereus in Amsterdam en Vidar in Tilburg. Hij verbaasde zich over Nederland, hoe belangrijk het clubroeien was. ,,In Australië roeiden we alleen voor de WK en voor de Olympische Spelen. Al het andere was niks.”


Bij de hoge nood voor Peking kwam McGowan toch aan het bewind. ,,Hij heeft absoluut iets bijzonders”, erkende Klerks bij de Koninklijke Holland Beker. Wat het geheim dan wel is? McGowan: ,,Niets speciaals”, zei de nieuwbakken hoofdverantwoordelijke, ,,alleen, ik was tot voor kort zelf nog topsporter met olympische idealen. De Spelen zijn waar je het voor doet, dat moet in elke wedstrijd, elke training en elke haal opgesloten zitten bij de roeiers. Ik geef ze energie, de passie. Zij moeten het doen, ik strooi er wat suiker overheen.”


Onder regie van David McGowan roeide de Holland Acht gisteren twee wedstrijden. In de serie was de jeugd-acht (-23 jaar) sneller waarna de jonge bemanning sarrende opmerkingen plaatste. In de finale om de Nederlandse titel zegevierde de Holland Acht, met routinier Diederik Simon op slag, ruimschoots en in een zeer acceptabele tijd van 5 minuten en 32,92 seconden. ,,Het moet echter veel harder”, vond McGowan.

Geschreven voor AD Sport


Klik hier voor het nieuwsarchief