Nieuws


01-05-2020

Golf op Tenerife: Forza Platano

Het gebeurt op alle drie golfbanen tijdens de voorjaarsvakantie op Tenerife. Flesje water in de standaard, wat tees in het dashboard, scorekaart met potlood op het stuur en in het voorvak van de buggy een paar bananen. Rijden maar. Hole 1 is daarginds. Fijne partij!

Geweldige service daar. Lekker zo'n banaantje voor onderweg. Pardon? Dit zijn geen bananen, dit zijn platanos. Met veel overheidssubsidie ter plaatse gekweekte vruchten, die anders smaken dan bananen dan elders in de wereld. Zoeter en lekkerder, volgens iedereen daar op Tenerife dat zowat uitpuilt van de bananen-, pardon, platano-kwekerijen. Tijdens de rondjes golf op Las Americas, Abama en Costa Adeje komt het niet tot een proeverij. Maar de platano onderweg is wel lekker. Smaakt toch best naar banaan.

Golfvakantie op Tenerife. Wat wil een swingende mens nog meer? Goed weer. En dat is er elke dag. Jaar rond tussen de 19 en 25 graden. Windje uit zee rondom. Niet voor niets vliegen jaarlijks een kleine zes miljoen mensen naar Tenerife, het grootste Canarische Eiland. Men kan het maar zelden slecht treffen qua weer.

Acht golfbanen telt het eiland en ze zijn alle de moeite waard. Moeite? Ho even. Je speelt daar niet 1-2-3 je handicap. Fairways, rough en helemaal de greens zijn behoorlijk anders dan wij, West-Europeanen, gewend zijn, ook al hebben we veel ervaring op verschillende golfcourses. Nadenken, overleggen, geduld, weten waar je bent en vooral weten wat je doet, kan de sleutel tot succes zijn.
De oceaan die op veel plaatsen te zien is, oefent grote invloed uit op de greens. De beste golfster van onze club, bereisd en ervaren op Tenerife, had het voor vertrek nog zo gezegd: 'Putten naar de zee toe is snel, putten van de zee af is traag.' Zij doelde op de 'grain'. Topgolfers weten daar alles van. Zij kijken naar de richting waarheen het (bermuda)gras groeit. Ligt het plat (richting zee) dan is de putt snel, en andersom traag. De groei-richting van het gras is ook waar te nemen aan de randen van de cup. Grain. Het duurt wel een tijdje tot dat kreng wordt erkend en bedwongen, met rake putts.

Golf op Tenerife is een avontuur op zich. Het is daar allemaal zo anders, en dan nog niet eens vanwege die bananen, pardon, platanos. Nooit geweten dat Canarische Eilanden helemaal niet genoemd zijn naar kanaries maar naar honden. Canariae Insulae uit het latijns betekent Honden Eilanden. Inderdaad nooit een kanariepietje gezien. Honden wel. Stranden zijn er zwart door de lava van de vulkaan waar het eiland op is gebouwd. Van top tot teen wel een kilometer of acht tot tien. De berg El Teide naar de monding van de vulkaan leidt naar 3718 meter hoogte vanaf zeeniveau. Onder water wordt de afstand meer dan verdubbeld. De klim over een weg gaat tot 2353 meter en is 53 km lang. Daarna gaat het nog 1365 meter verder. Te voet of per kabelbaan. Voor topwielrenners als Tom Dumoulin en Chris Froome is El Teide, trouwens ook voor topschaatsters, het paradijs voor trainingskampen voor Tour de France en/of WK's. Elke tijd van het jaar fietsen wielrenners en andere topsporters El Teide op om extra rode bloedlichaampjes op te slaan.
Met hekserij heeft dat allemaal niets te maken. Dat was vroeger wel aan de hand van de Drakenbloedboom oftewel de Drago de Milenario. De drakenbloedboom is eigenlijk geen boom maar een plant. Het sap krijgt, als het aan de lucht wordt blootgesteld een oranjerode kleur. Vandaar drakenbloed. De Drago de Milenario is te bewonderen in het plaatsje Icod de los Vinos, een wijnbouwdorp op de flanken van El Teide. De enorme plant zou meer dan duizend jaar oud zijn, omdat geweten is dat deze zo langzaam groeit. Vandaar milenario (duizendjarig). De ware leeftijd is ongeveer 400 jaar. Evengoed zeer indrukwekkend.

Zo'n subtropische tuin als Icod de los Vinos heeft Nederland niet. Geen Jardin Tropical, het excellente hotel in Moorse architectuur in het zuidwesten van Tenerife. Van alle faciliteiten voorzien. Uitstekende kamers met zeezicht met een upgrade naar de exclusiviteit van The Club en als kers op de taart een fitnesscentre met uitzicht op de oceaan. Dicht bij alles en iedereen en in contact/samenwerking met alle acht golfbanen op het eiland Tenerife. Een topper uit het assortiment van 3D Golfreizen.

Abama Golf in het plaatsje Abama alwaar het luxueuze resort met The Ritz Carlton is gevestigd, heeft alles op het hoogste niveau. Het kost een paar centen maar dan heb je ook wat. Duur. Evenwel, in een package met de samenwerkende hotels als Jardin Tropical kan toch worden genoten van een fijne ronde golf in een gebied met 20.000 palmbomen en 300 verschillende subtropische planten. De panorama's over de oceaan en naar het eiland La Gomera zijn adembenemend. De moeilijke holes ademstokkend. De beroemde architect Dave Thomas heeft van deze baan werk gemaakt: 22 waterpartijen, alleen al drie op hole 10. Onze starthole die dag! Arme wij... Abama golf zit in elkaar als een topbaan betaamt: rustig beginnen met wat gemakkelijke holes en dan opbouwen naar steeds een beetje moeilijker. Zo'n beetje als The Dutch bij ons. Een beetje hemel op de eerste negen, veel hel op de tweede negen. Te beginnen met die tiende die met sarcasme 'Oasis' is genoemd. Een streling voor het oog, ja, maar een valsstrik voor het golf.

Een warme aanbeveling is dan ook bij een golfvakantie op Tenerife niet te starten op Abama, maar deze topbaan als lekkerste voor het laatst te bewaren. La Americas is wel een uitstekende baan om te beginnen. Een fijne course. Goed te bespelen voor elke handicapper. Maar bepaald geen Mickey Mouse, want heel wat topspeelsters zijn daar voor schut gegaan tijdens meerdere Tenerife Ladies Opens. Vervolgens onder de immer presente zon Costa Adeje bespelen. Costa Adeje huisvestte eveneens toernooien van de Europese Tour (Kenneth Ferrie winnaar in 2003) en de Ladies European Tour (vier keer met winnaressen als Ludovine Kreutz 2005, Rebecca Hudson 2008, Felicity Johnson 2009 en Connie Chen 2014). Costa Adeje, van hoog naar laag gaat die baan. Gaan met die banaan! Pardon, forza platano!

Voor Nationaal Golf Magazine juni 2020


Klik hier voor het nieuwsarchief