Columns

14-06-2016


Hij heeft zich al omgedraaid in zijn graf, Mao Zedong. De tirannieke partijleider van het Chinese Communisme haatte golf zo zeer dat deze sport onder zijn heerschappij absoluut verboden was. Pas een jaar of tien na de dood van de dictator in 1976 deed golf zijn intrede in China, waar de Volksrepubliek in rap tempo evolueerde naar een industriële en economische grootmacht in de wereld. Het golf ontwikkelde in duizelingwekkende snelheid, met banen, spelers en uitblinkers.

Binnen niet al te lange tijd zal China een grootmacht aan de top van de golfwereld zijn met talloze kampioenen in alle geledingen. Nu zijn ze nog op twee handen te tellen, de Chinese toppers, maar zonder twijfel zullen het er veel meer worden. In de trainingscentra puilt China uit van de jonge talenten die dagelijks talloze uren maken voor de perfecte swing en zuivere putts. In tafeltennis is China de vorige eeuw onovertroffen, in golf streeft het grote volk deze status na voor de komende honderd jaar.
Op de Europese Tour heeft China onlangs de vierde kampioen begroet. De pas 20-jarige Li Haotong won met 22 onder par het Volvo China Open, goed voor een premie van € 450.000. Vorig jaar al speelde (en verloor) hij al een playoff voor een Europese Tour-titel. Ashun Wu won in 2015 het China Open en onlangs in Oostenrijk het Lyoness Open, waar Joost Luiten als zesde eindigde. Wu won er dus al twee.
Zhang Lian-wei was in 2003 de eerste Chinese winnaar, gevolgd door Wu Ashun en Liang Wen-chang. In 2013 maakte de pas 14-jarige amateur Guan Tianlang zijn debuut op The Masters in Augusta en haalde hij de cut. Ye Wocheng was pas 12 toen hij zich als jongste speler ooit kwalificeerde voor een wedstrijd op de Europese Tour.
Bij de vrouwen is Feng Shansan een fenomeen. De 26-jarige Chinese behaalde al dertien toernooizeges waaronder de major LPGA Championship. Feng zal bij de Olympische Spelen in Rio beslist tot de favorieten behoren.

Ondertussen trainen in China ontelbare op talent geselecteerde kinderen op alle onderdelen van het golfspel. In l'Equipe Magazine stond de 11-jarige Luo Junyi, het beste meisje van de sportschool Shihahai in Beijing. Zij werd geselecteerd toen zij 6 jaar was. Na vijf jaar slaat zij de bal al 230 meter. Met drie coaches traint zij eindeloos om nog meer lengte in de slagen te krijgen. In China wordt ook getraind in rumoerige omstandigheden. Tussen pratend, boerend, lachend, telefonerend, fotograferend publiek moet de golfer de concentratie kunnen vasthouden zodat niets hem/haar kan verstoren in de jacht naar succes, rijkdom en geluk.

Tot woede van Mao. De stichter van de Volksrepubliek zag het grote volk liever de ganse dag krom gebogen op het land aan het werk. Golf vond hij een kapitalistische ontaarding.

Hij heeft het niet meer voor het zeggen. Zijn Rode Boekje is verbrand. Mao zal zich nog vaak omdraaien in zijn graf.

Voor Regio Golf Magazine, juni 2016

«« Terug naar column overzicht