Columns

26-02-2015


In 1983 won Ken Brown op de Kennemer het KLM Open. Dit was na het Ierse Open zijn tweede van slechts vier overwinningen op de Europese Tour van het Schotse supertalent. Met zijn opzienbarende prestaties haalde hij razendsnel de top maar net zo razendsnel bleek hij opgebrand.
Als topspeler ontwikkelde hij bepaald geen razende snelheid. Ken Brown bouwde een reputatie op als traagste speler aller tijden. Tot op heden gerekend! Lee Trevino speelde ooit met hem de derde ronde van het Britse Open. Na 18 holes hadden wij vier holes achterstand op de groep voor ons. Tom Watson, die de vierde ronde met hem speelde, kwam ook met vier holes achterstand binnen.
De golfwereld kon Ken Brown in zijn spelerstijd wel schieten. Hij was verre van geliefd bij publiek, collega's en officials. Etiquette kon hem gestolen worden. Hij, de selfmade golfer, greenkeeper en assistent-pro bij de Verulam GC in St. Albans, kleedde zich in vodden, weigerde sneller dan een slak te spelen, converseerde niet met medespelers en al helemaal niet met Pro-Am-gasten, en hij trok zich ook nooit iets aan van berispingen, waarschuwingen en boetes. Toen hij in 1979 na zijn triomf in het Ierse Open voor de Ryder Cup werd geselecteerd, vertikte hij het de uniforme blazer van Team Europa te dragen. Die weigering kwam hem op 1000 pond boete te staan, destijds toch een aanzienlijke som geld. Zeker voor iemand die amper vier jaar eerder in St. Albans een job had voor een schamele tien pond per week.....!
Vijf keer speelde Brown voor de Ryder Cup met vier winstpartijen en negen verliespartijen. Op zijn 26ste tekende het einde van de sportieve carrire zich af van de man die 'de wandelende ijzer-1' werd genoemd, omdat hij zo dun was. Hij won in 1987 nog wel het Southern Open in de VS. Op de Europese Tour haalde hij nooit meer de top-10 van enig toernooi.
De langzame Ken Brown leek snel gedoemd te verdwijnen in de anonimiteit en/of terug te keren naar de mat om talentvolle c.q. talentloze mensen de swing van het edele golfspel bij te brengen.
Leek, want het liep totaal anders. Deze verre van sympathieke winnaar van het KLM Open 1983 onderging een metamorfose. Het was z'n enorme ommekeer dat hij een van de leukste en populairste mensen in de periferie van het topgolf is geworden.
In 1993 trad hij in dienst van Sky Sports als nieuweling in het team golfverslaggevers. In 2000 maakte hij de overstap naar de BBC. Bij de Britse publieke zender overtroefde Ken Brown de hoogbejaarde leuteraar Peter Alliss (die alleen spelers uit Groot-Brittanni en Amerika ziet) met zijn eigen rubriek 'Ken On the Course'. Tijdens reportages van The Masters en The Open sluipt Brown, gewapend meteen club en bal, over de golfcourse om de geheimen van holes uit te leggen. Verbaal en visueel. Het zijn interessante en zeer onderhoudende onderbrekingen in tv-uitzendingen. Hij is er wereldberoemd mee. Grote klasse! De langzaamste golfer aller tijden moet alles razendsnel doen, want veel tijd is hem niet gegund voor zijn onderwerpen.
Maar dat lukt hem wonderwel. Hij traint ervoor met hardlopen in de vroege ochtend en hij doet het graag, dat sluipen en fluisteren over de golfbanen van de grote titeltoernooien. Golf moet ook lollig zijn, vindt hij. Daar maakt hij een groot punt. Hij kan het ook in Nederland laten zien. Behalve voor de BBC werkt Ken Brown ook voor de Europese Tour die groot aandeelhouder is in het KLM Open. Wanneer hij straks in Zandvoort elke dag een aantal optredens verzorgt van 'Ken On The Course', dan wordt het KLM Open behalve een topsportevenement ook een lollig gebeuren. We mogen immers niet verwachten dat elk jaar een Nederlander wint, zoals Joost Luiten vorig jaar. Als deze gemetamorfoseerde Schot het KLM Open lollig weet te maken is hij voor altijd Kennemer Brown.

Column voor Regio Golf

Op de foto: KLM Open decor met Maarten Lafeber

«« Terug naar column overzicht