Columns

03-07-2008


Het Nederlandse topgolf gaat in 2009 een nieuwe fase in met vijf spelers op de Europese Tour. Misschien nog wel meer. Bovendien met minimaal n deelnemer aan The Masters. Twee jaar na de wereldtitel bij de amateurs gaat Oranje meer en meer meetellen in de golfwereld. De media zullen mee moeten. Het is de hoogste tijd.

De vijf Nederlanders op de Europese Tour 2009 zullen bestaan uit: Robert-Jan Derksen, Maarten Lafeber, Joost Luiten, Wil Besseling en Taco Remkes. Halverwege dit lopende golfjaar hebben Derksen en Lafeber hun kaart voor het volgende jaar al zeker gesteld, want zij staan met ruim drie ton euro in de top-60 van de Europese Order of Merit.

De sinds 27 april aan zijn pols geblesseerde Joost Luiten is afgezakt naar de 108ste plaats op de ranking, en het is aannemelijk dat hij onder de rode streep van de top-115 zal verdwijnen, zo lang hij inactief blijft. Maar als hij door de medische sores dit jaar niet aan 24 toernooien komt, kan hij in 2009 gebruik maken van de zogenaamde medical exempt. In het ontbrekende aantal kan Luiten bovenop de anderhalve ton die hij al heeft staan uit de tien die hij wel speelde, laten zien dat hij in 2008 tot de top-115 behoorde. Gezien zijn klasse zal hem dat absoluut lukken.

Wil Besseling en Taco Remkes zullen eind dit jaar promoveren door hun uitstekende prestaties op de Challenge Tour. Beide 23-jarigen, vorig jaar nog uitblinker in het satellietcircuit EPD-Tour, nestelden zich na 16 van de 35 toernooien in de top-5 van de seizoensranglijst, mede door ieder een overwinning. Besseling triomfeerde in het Colombia Masters en deed daar de tweede plaats in de Belgische Telenet Trophy bij. Remkes was de beste in de dubbel gedoteerde Scottish Challenge. Hun staande totalen zijn meer zijn dan de 20ste kaart uit 2007 die met 56.244 toeviel aan de Noor Jan-Are Larsen. Wellicht dat de ondergrens dit seizoen hoger komt te liggen, maar het is ook niet aannemelijk dat beide heren niets meer aan hun totalen zouden kunnen toevoegen.

Vijf Nederlanders op de Europese Tour is een record. Het oude stond op vier. In 1998 speelden Rolf Muntz, Robert-Jan Derksen (foto), Maarten Lafeber en Chris van der Velde op de Tour. Alleen Muntz behield zijn kaart: als 98ste. Derksen en Lafeber keerden terug via de Challenge Tour. Van der Velde stopte kort nadien en werd succesvol bondscoach bij de NGF.

Inder van Weerelt kan de zesde Nederlander op de Europese Tour worden. Na 16 toernooien stond hij 28ste met uitzichten op de top-20. Van Weerelt, vierde in de Telenet Trophy, is goed op weg, maar heeft om promotie te kunnen bewerkstelligen een klapper la Besseling en Remkes nodig.

En dan is er Reinier Saxton. De 20-jarige nazaat uit de golffamilies Saxton en Strumpfler verraste met de overwinning in het Britse Amateur, een voormalige major, ooit gewonnen door Bobby Jones. De international van Oranje verdiende met deze overwinning een startbewijs in The Open Championship van deze maand en in The Masters, volgend jaar april. Net als Sergio Garcia tien jaar geleden deed, stelt Reinier Saxton de overstap naar de professionals uit tot na zijn optreden op Augusta National. Het winnen van een oud major is geen garantie voor een glanzende profcarrire, maar het tekent wel de belofte.

Benieuwd of de media voortaan meer aandacht aan golf zullen schenken. Golf komt nog altijd zeer mondjesmaat op de openbare televisie, radio en de gedrukte dagelijkse pers. Schaatsers hoeven maar een zomerkamp te betrekken ergens of het persleger zit er bovenop. Wielrenners hebben geen zeges nodig om breed uitgemeten in de kranten te staan. Nederlandse verslaggevers zitten twee volle weken op Wimbledon waar zij uitgebreid verslag doen over buitenlandse tennissers terwijl de (slechts) twee landgenoten er in de eerste ronde zijn uitgeslagen.

Aan de grote prestaties van Besseling, Remkes en Saxton zijn minieme artikelen gewijd, en dan nog door De Telegraaf en AD Sportwereld die golf wel als sport zien. De nationale kampioenschappen van de PGA Holland en de NGF halen nooit de krant, laat staan de radio en televisie. Alleen voor het KLM Open ontwaakt medialand. Voor een paar dagen. Maar door de niet te stuiten opmars van de Nederlandse top zal het beleid toch moeten veranderen. Het is een kwestie van tijd of er zal door posities in de top-50 van de wereldranglijst in elke major wel Nederlandse deelname zijn.

Geschreven voor website De Golfprofessionals

«« Terug naar column overzicht