Columns

29-05-2008


De wereld heeft China bij de wereldreis van olympische fakkel getrakteerd op Chinees vuurwerk. Overal protesten tegen het mensonterende optreden van Maos volgelingen in Tibet tegen het licht van de Olympische Spelen. Hoe meer het sportfeest van de vrede nadert des te groter groeit de oorlogssfeer. Het Internationaal Olympisch Comit weigert politiek te bedrijven en doet alsof Beijing een Chinese porseleinkast is.

Het grootste volk op aarde, zo nijver in industrie en keuken, is met raketsnelheid een wereldeconomie geworden. De financile wereld uit alle windstreken schurkt er gretig tegenaan. De zogenaamde rijke sporten, waaronder golf rennen zelfs voorop. Hun gretigheid tot samenwerking heeft een enorme hautaniteit van de chauvinistische yellow man tot gevolg. De Chinees vindt het niet meer dan normaal dat hij de Olympische Spelen organiseert en nog wel zo goed dat alles moet wijken voor de perfectie. Tibetaanse monniken moeten niet zeuren en zielig doen!

De protesten in Athene, Londen, Parijs, San Francisco en ook Nederland, de dreigende boycots van de openingsceremonie op 8 augustus door politieke leiders uit grote landen, wekken woede op in China maar leiden op den duur mogelijk mede tot een omslag in de cultuur. De bestsellerroman Naakt Chinees Eten van de schrijfster Mei Ng is een metafoor over China in de moderne tijd. Het boek gaat over een vrouw die gevangen zit tussen haar twee persoonlijkheden. Enerzijds is zij de volgzame Chinese dochter, anderzijds een jonge vrouw met vrije opvattingen.

China is hard op weg een wereldmacht te worden, ook in de sport. De yuan is straks misschien wel machtiger dan de dollar en de euro. De rijke sporten als Formule 1, MotoGP, Tennis en Golf wisten niet hoe snel binnen te treden toen de deur van het Chinese Rijk open zwaaide. Zij kregen yuan-tekens in de ogen en zagen de bergen geld voor het opscheppen liggen.
Niks Tibet toen Michael Schumacher op het circuit van Shanghai het gaspedaal zijn Ferrari intrapte.
Niks geschonden mensenrechten toen Roger Federer in het Tennis Masters zijn tegenstanders slaag gaf met zijn racket.
Niks opgesloten studenten toen Valentino Rossi zijn motorfiets startte,
Niks perscensuur toen de Europese Tour een vijftal wedstrijden per jaar op Chinese bodem op de kalender zette.

Golf ging Chinees. Met andere woorden: golfbazen putten zich uit in Chinese nederigheid. Dat de Chinese kijkers lopen te bellen en rochelen, boeren en winden laten rond de greens als de Europese golfers hun balletje slaan, doet er niet veel toe. Het geld is zo goed dat de World Cup of Golf voor twaalf jaar aan China is verkocht.

Geschreven voor Golf Etc. Magazine in de rubriek de laatste putt

«« Terug naar column overzicht