Columns

31-01-2020


Een schandaal is het. Een belediging van miljoenen golfers in talloze landen. Een steek in het hart van sportliefhebbers voor de buis. En een smerige tackle ook op de benen van captain Padraig Harrington. Waar dit over gaat? De Brexit, de vermaledijde Brexit.
De Britten hebben de Europese Unie per 31 januari 2020 verlaten. Dat doet zeer in de golfsportwereld. Want hoe moet dat straks in de Ryder Cup met Europa tegen de Amerikanen? De Europese vlag is blauw met twaalf gouden sterren. Het Britse dundoek is de Union Jack, blauw met witrode diagonale kruizen.
Het Europese Twaalftal dat in 2018 op de Albatros Course van Parijs de Yankees met 17,5-10,5 afdroogde, had zes Britten in de gelederen: de Engelsen Justin Rose, Tommy Freetwood, Ian Poulter, Paul Casey en Tyrrell Hatton, alsmede de Noord-Ier Rory McIlroy. Samen bevochten zij 11 punten. Weliswaar vier minder dan de zes continentale Europeanen onder aanvoering van Francesco Molinari maar ze waren allen van grote waarde.

Van 25-27 september moet de Ryder Cup op Whistling Straits in Kohler, Wisconsin worden verdedigd. Speelt Europa onder de blauwe vlag met de gouden sterren daarginds met alleen spelers uit de Europese Unie? Of wordt het weer zoals het vroeger was; USA versus GB/Ierland met puur Britse topgolfers onder de Union Jack? Wie maakt die keuze? Wordt daarover getost met kop of munt?

Absurde gedachten allemaal. Te gek voor woorden. Nonsens. Maar een feit is wel dat in de biennale strijd om de Ryder Cup Europa niet zonder de Britten kan en Groot-Brittannie Sergio Garcia en Hendrik Stenson cum suis niet kan missen. De historie heeft geleerd dat de Ryder Cup pas een echte tweestrijd en een super-evenement is geworden toen andere dan Britse/Ierse spelers werden opgesteld, Seve Ballesteros als eerste. Europa manifesteerde zich vanaf dat moment als machtige eenheid tegen de Amerikaanse individualisten. Van de laatste 20 confrontaties won Europa er 11, Amerika 8 bij 1x gelijke eindstand, waardoor de Cup in Europa bleef. Europa-USA ontwikkelde zich tot een clash van ongekende orde.

Zal de Brexit dit allemaal verkloten? Wordt het Cupxit? Hopelijk niet. Gelukkig is het niet tot een No Deal Brexit gekomen. Er zal nog menige maand worden onderhandeld door de Britse uittreders over van alles en nog wat. Laten ze in vredesnaam niet rommelen aan het Europese golfteam voor de Ryder Cup. Geen Cupxit s.v.p. Laat dit geschrevene allemaal nergens op slaan!

Nationaal Golf Magazine, februari 2020

«« Terug naar column overzicht