Columns

25-09-2007


Hole-in-one. In n klap de bal in het kuiltje op de green. Meestal op een par-3, een enkele keer lukt het iemand op een par-4 van niet al te enorme lengte.
Hole-in-one. Het is de droom van elke golfer/-ster. En keer in je leven die ace, dan is je golfleven geslaagd. Wie dit topresultaat niet wil behalen is niet goed bij zijn/haar hoofd, dan wel een gierige vrek. (Excuus voor dit pleonasme).
Een hole-in-one slaan is kostbaar, hoewel je je er tegen kunt verzekeren. Na de daad dient het gehele clubhuis te worden getrakteerd op een consumptie, of liefst op een glas champagne.
Op 30 augustus 2004 is het deze columnist na 17 jaar vruchteloze aanvallen op de par-3s per ongeluk gelukt. Tegen de harde wind in, afstand 136 meter, swing met de ijzer-4, n stuit en waarachtig zomaar raak. Dit op een willekeurige maandagmorgen op de herendag van de club. s Middags om half twee het hele clubhuis tipsy van de champagne. Kous af, laureaat gelukzalig huiswaarts. Diploma no. 16.810 van de Bols Hole-In-One Club per post thuis bezorgd.
Een hole-in-one vieren kan ook anders. Een jaar of vijf geleden waren wij bij het eerste Dunhill Links Championship, dat op drie linkscourses rond heiligdom St. Andrews in een Pro-Am-vorm werd gespeeld. De topprofessionals van de Europese Tour gingen door de baan met bekende VIPs als Johan Cruijff, Ruud Gullit en filmsterren als Michael Douglas. Vijf jaar geleden behoorde ook Tom Okker tot de genodigde amateur-golfers, Nederlands beste tennisser ooit. The Flying Dutchman sloeg bij die gelegenheid op Carnoustie een hole-in-one. Het nieuws verspreidde zich snel. Tom hield zich dom. Hij deed of het de gewoonste zaak van de wereld was en trakteerde zelfs niet de kleine Nederlandse delegatie in St. Andrews. Ineens begrepen wij waarom hij altijd economy class vloog toen hij nog tennisser was en als Flying Dutchman bij de KLM de stoelen links en rechts van zich claimde. Okker is na die ene keer vijf jaar geleden niet meer uitgenodigd deel te nemen aan het Dunhill Links.
Een hole-in-one slaan kan inderdaad heel kostbaar zijn. In China bijvoorbeeld. Daar houdt het niet op met een spirituele traktatie van iedereen die toevallig in het clubhuis aanwezig is. Wie daar een hole-in-one slaat dient minimaal een maaltijd-met-drank aan te bieden aan iedereen die van de grote daad verneemt en de maker ermee confronteert per telefoontje of sms. Het kan dagen duren. Ga maar eten en drinken, dient de succesvolle golfer te zeggen, ik betaal. De man/vrouw die een hole-in-one slaat, en veel vrienden heeft, kan in het voorkomende geval worden geconfronteerd met een afrekening van zon 20.000.

«« Terug naar column overzicht